استراتژی های تنیس در گیم های مختلف
یکی از نکاتی که ذهن بسیاری از بازیکنان را در زمان بازی مشغول می نماید این است که در کدام امتیازها تهاجمی بازی نمایند و در کدام امتیازها احتیاط را در دستور کار خویش قرار دهند . برای جواب بدین پرسش بد نیست که ببینیم بازیکنان بزرگ تنیس جهان چهگونه هر امتیاز را مدیریت می کنند .
کرگ اوشانسی , تحلیلگر معروف تنیس جدیدا مقالهای در وبسایت ATP منتشر کرده و در آن به بررسی این مسئله پرداخته است . وی به استناد آمار و ارقامی که از عملکرد ده تنیسباز برتر مرد جمع آوری کرده , استدلال میکند که بازیکنان بزرگ در امتیاز ۱۵ – ۱۵ ( به هنگام سرویسزدن ) از استراتژیهای تهاجمی بهره می برند .
اما چرا امتیاز ۱۵ – ۱۵ مهم است؟
برای جواب بدین پرسش ابتدا می بایست به دادههای آماری جدول پایین رجوع کنیم که درصد حفظ کردن سرویس ۱۰ تنیسباز برتر مرد جهان را در امتیازهای مختلف نشان میدهد .
احتمال گرفتن گیمهای سرویس ( Hold کردن ) در امتیازهای گوناگون
جایگاه بازیکن ۱۵ – ۱۵ ۳۰ – ۱۵ ۱۵ – ۳۰ فاصله از ۳۰ – ۱۵ به ۱۵ – ۳۰
۱ نواک جوکوویچ ۸۴ ۹۲ ۶۷ ۲۵
۲ اندی ماری ۸۵ ۹۴ ۶۴ ۳۰
۳ استن واورینکا ۸۳ ۹۱ ۶۸ ۲۳
۴ رافائل نادال ۸۰ ۹۲ ۶۰ ۳۲
۵ کی نیشیکوری ۸۰ ۹۱ ۶۲ ۲۹
۶ میلوش رائونیچ ۸۷ ۹۴ ۷۱ ۲۳
۷ راجر فدرر ۸۹ ۹۶ ۷۰ ۲۶
۸ گائل مونفیس ۸۲ ۹۳ ۵۷ ۳۶
۹ توماس بردیچ ۸۶ ۹۳ ۶۴ ۲۹
۱۰ دومینیک گروه ۸۰ ۹۲ ۵۹ ۳۳
– میانگین ۸۴ ۹۳ ۶۴ ۲۹

امتیاز ۱۵ – ۱۵ ; احتمال بردن گیم دراین امتیاز : ۸۴ %
داده ها آماری مو جود به ما میگوید که ۱۰ تنیسباز مرد برتر دنیا به صورت میانگین در ۸۵ درصد از گیمها برنده میشوند سرویس خویش را حفظ کنند . جالب آنکه زمانی در گیمی امتیاز ۱۵ – ۱۵ شود , احتمال پیروزی این بازیکنان بزرگ , فقط یک درصد کاهش مییابد و به ۸۴ درصد میرسد . به این ترتیب عملا تفاوت معناداری در احتمال هولد کردن گیمهای سرویس تنیس این بازیکنان در بین زمانیکه گیم را آغاز می نمایند ( امتیاز ۰ – ۰ ) و هنگامیکه امتیاز ۱۵ – ۱۵ است , نیست .
با این حساب می توانیم بگوییم که امتیاز ۱۵ – ۱۵ حکم برگ برنده را برای شخص سرویسزننده دارد ; چراکه به بازیکن این قابلیت را میدهد تا با اتخاذ یک راهکار تهاجمیتر ( سرویس اول با ریسک بالا , استفاده از ضربات تخت و با زاویههای تیز , حمله به روی تور ) امتیاز را هر چه سریعتر به نفع خود به پایان برساند و در عین حال چندان نیز نگران امتیاز بعدی نباشد . البته چرا اینطور است؟
امتیاز ۳۰ – ۱۵ ; احتمال بردن گیم در این امتیاز در تنیس : ۹۳ %
فرض فرمائید که راهکار تهاجمی شما در امتیاز ۱۵ – ۱۵ چیره بود و توانستید حساب کار را ۳۰ – ۱۵ فرمائید . ارقام به دست آمده از ارزیابی مسابقات بازیکنان بزرگ به ما نشان میدهد که زمانی آنها به امتیاز ۳۰ – ۱۵ میرسند در ۹۳ درصد مواقع ( بیش تر از ۹ مورد از ۱۰ مورد ) موفق به تصاحب گیم سرویس خویش میگردند . این احتمال بالای بردن گیم بعد از رسیدن بهاین امتیاز , میزان اهمیت آن را به خوبی نشان داده و لزوم استفاده از یک روش تهاجمی را به خوبی توضیح می دهد .
امتیاز ۱۵ – ۳۰ ; احتمال بردن گیم در این امتیاز : ۶۴ %
البته اگر روش تهاجمی شخص سرویسزننده منجر به تلف کردن امتیاز شد و گیرنده را در فاصلهی دو امتیازی “ بریک ” کردن قرار بخشید , چطور؟ آیا ۱۵ – ۳۰ آن قدر سرویسزننده را در شرایط متزلزلی قرار می دهد که سودمندی اتخاذ یک راهکار پرخطر در امتیاز قبل را تماما زیر سوال ببرد؟
زود قضاوت نکنید! این امتیاز آنقدرها هم که به نظر میاید ترسناک نیست . جذاب است بدانید که ده بازیکن برتر
به صورت میانگین در ۶۴ درصد مواقعی که کارشان بهاین امتیاز کشیده میگردد هم در نهایت گیم را به نفع خودشان به پایان می رسانند ; کهاین یعنی از ۳ مورد , در ۲ مورد آن , همچنان موفقیت با شخص سرویسزننده است . اینجا نقش خدمت اهمیت ویژهای پیدا میکند . نگاهی دقیقتر به جدول بالا نشان می دهد که بازیکنانی که از سرویسهای قدرتمندتر و با کیفیتتری برخورددار میباشند , قابلیت موفقیت بیشتری دارند ; میلوش رائونیچ که سرویسهای قدرتمندی دارد و راجر فدرر که از سرویسهای هدفمندی بهره میبرد , زمانی ۱۵ – ۳۰ عقب میفتند هم , همچنان ۷۰ % شانس پیروزی دارند .
نتیجهگیری
در امتیاز ۱۵ – ۱۵ بازیکن سرویسزننده سعی مینماید برای به کار گیری حداکثری از مزیت سرویس , امتیاز را تا آنجاکه میتواند کوتاه کند تا بهاین وسیله فرصت طولانی کردن رالی و خنثی کردن اثر خدمت را از فرد دریافت کننده بگیرد . یک سرویس تهاجمی به گوشهها ( Out Wide ) و یا به مرکز زمین ( Down the T ) , یک فورهند مهاجم , یک والی خوب و … بهترین کاری است که در این امتیاز میتوان انجام اعطا کرد .