راهنمای انتخاب راکت تنیس
انتخاب راکت تنیس از میان بیش از بیست برند تولیدکننده و صدها نوع متنوع فعالیت آسانی نیست . در این مقاله شما را با انواع راکتهای تنیس و ویژگیهای مختلف آن ها آشنا میکنیم تا بتوانید راکت مطلوب خویش را انتخاب فرمائید .
هر بازیکن با توجه به مرحله و سبک بازی و همچنین ویژگیهای فیزیکی خود ( جثه , قد و قدرت بدنی ) راکتی را برمیگزیند که بهرهوری او را در زمین به حداکثر برساند . فراموش نکنید که بازی با راکت نامناسب میتواند باعث ایجاد مصدومیت شود .
بدین ترتیب سفارش می کنیم قبل از اقدام برای خرید راکت تنیس با ویژگیها و اجزای متعدد راکتهای تنیس آشنا گردید تا بتوانید انتخابی دقیق و مطمئن داشته باشید . ویژگی ها راکت تنیس معمولاً بر روی بدنه آن درج میشود که بعضی از مهمترین آن عبارتند از : وزن راکت , سایز صفحه راکت , بالانس راکت , جنس راکت .
دستهبندی کلی راکتهای تنیس ; قدرتی , کنترلی و تعادلی
راکتهای تنیس به طور کلی به سه جور «قدرتی» , «کنترلی» و «تعادلی» تقسیم میشوند . بر اساس یک اصل کلی , میزان قدرت و در دست گرفتن در راکتهای تنیس «معمولا» با هم ارتباط معکوس دارند ; بهاین مفهوم که هر چه قدرت یک راکت بیشتر باشد , کنترل آن کمتر و هر چه کنترل یک راکت بیشتر باشد قدرت آن کمتر خواهد بود .
راکت تنیس
راکت قدرتی به بازیکن اجازه می دهد تا با صرف انرژی کمتر ضربه قویتری به توپ بزند , ولی این ویژگی در عین حال باعث میشود که بازیکن کنترل کمتری بر روی ضربات خود داشته باشد . راکتهای قدرتی بیشتر مناسب افراد تازهکار میباشند که از تکنیک و قدرت کافی برای اجرای ضربات خود بهره نمیبرند و به یاری راکت برای ایجاد نیروی لازم نیاز دارند . درمقابل , راکت کنترلی اقتدار کمتری ایجاد مینماید البته این خصوصیت سبب می شود بازیکن ضربات خویش را با دقت و در دست گرفتن بیشتری اجرا نماید . از آنجاکه راکتهای کنترلی بیشتر مطلوب بازیکنان حرفهای میباشند به آنان راکتهای «حرفهای» نیز گفته میگردد .
البته اگر راکتی ترکیبی از ویژگیهای دو مجموعه گذشته را ارائه دهد , در دسته راکتهای تعادلی و یا تویینر ( Tweener ) جای میگیرد . راکتهای تعادلی , مطلوب افرادی میباشند که جدیدا به ورزش تنیس روی آوردهاند و یا این که به صورت تفریحی و آماتور بازی می نمایند .
جنس راکت
در گذشته و برای مدتی طولانی راکتهای تنیس از چوب ساخته میشدند . ولی با پیشرفت تکنولوژی , مواد سبکتر مانند استیل , آلومینیوم , گرافیت و تیتانیوم به تدریج جایگزین چوب در ساخت راکت شدند . اکنون عمده راکتهای موجود در بازار از فرآورده گرافیت ( الیاف کربن ) ساخته میشوند . راکتهای گرافیتی مقاوم و سبک میباشند و ارتعاش ناشی از ضربه را به نیکی جذب مینمایند .
به کارگیری از راکتهای آلومینیومی پیش از راکتهای گرافیتی ترویج یافت , اما به دلیل خواص ارتجاعی آلومینیوم که باعث کنترل پایین راکت میشود , این راکتها هیچگاه در بین بازیکنان حرفهای محبوبیت پیدا نکردند . راکتهای آلومینیومی در جذب ارتعاش ناشی از ضربه هم به خوبی راکتهای گرافیتی فعالیت نمیکنند که این این مسئله در استفاده مداوم میتواند منجر به مصدومیت شود . با این وجود راکتهای آلومینیومی همچنان به علت قیمت ارزان و استحکام بالا , انتخاب مناسبی برای افراد تازهکار و کسانیکه به صورت تفریحی بازی مینمایند , به حساب میایند .
اندازه صفحه راکت تنیس ( Head Size )
سر و یا صفحه راکت به محدوده بیضی شکلی که شبکهی زهها را در خویش جای داده است , اطلاق می گردد . مساحت صفحه راکت با واحد اینچ مربع ( . sq . in ) یا سانتیمتر مربع ( cm2 ) اندازهگیری میشود . اندازهی سر راکت معمولا ( البته نه همیشه ) با سطح بازی بازیکنان رابطه مستقیم دارد ; بهاین مفهوم که راکتهای با سایز صفحه بزرگ ( عموما بیشتراز ۱۰۵ اینچ مربع )
برای بازیکنان مبتدی و مسن و راکتهای با اندازههای متوسط و کوچک برای تمامی سطوح ( مبتدی , نیمهحرفهای و حرفهای ) مناسب می باشند . راکتهای با سایز صفحه کوچک امروزه کمتر مورد استفاده قرار می گیرند . صفحهی بزرگتر , ناحیهی وسیعتری را برای ضربه زدن در اختیار بازیکن قرار میدهد . این خصوصیت به بازیکنان مبتدی که زمانبندی ( تایمینگ ) خوبی ندارند , یاری می کند تا ضربات خویش را خوب تر اجرا نمایند و مهارت خود را به تدریج بهبود ببخشند . صفحه بزرگتر همچنین قدرت بیشتری ایجاد مینماید که این به معنای کنترل کمتر خواهد بود .
طول ( Racquet Length )
طول راکت عبارت است از فاصله سر تا انتهای دسته آن که با واحدهای سانتیمتر و یا اینچ بیان میشود . راکتهای بزرگسالان قانونا میتوانند در میان ۲۷ تا ۲۹ اینچ ( ۶۸ . ۸ تا ۷۳ . ۷ سانتیمتر ) طول داشته باشند , ولی طول اغلب راکتهای موجود در بازار ۲۷ اینچ است . طول بیشتر سبب افزایش قدرت راکت می گردد و امکان دسترسی به توپهای دورتر را فراهم میکند . راکتهای بلندتر برای این که قابل استفاده باشند بایستی از نمونههای مشابه خویش که از طول استاندارد بهره میبرند , سبکتر باشند .
ضخامت فریم ( Racquet Beam )
ضخامت فریم راکت با میزان استحکام بدنه راکت رابطه مستقیم و با میزان انعطافپذیری آن رابطه معکوس دارد ; ضخامت بیشتر بدنه راکت استحکام آن را افزایش می دهد کهاین یعنی راکت هنگام برخورد با توپ به میزان کمتری دفرمه می شود . دفرمه شدن بدنه راکت باعث اتلاف انرژی ضربه میشود
, بنابراین راکتهایی که فریم ضخیمتری دارند ( به دلیل انعطاف کمتر ) قدرت بیشتری تولید می کنند . راکتهای کنترلی به طور معمول کمتر از ۲۲ میلیمتر و راکتهای قدرتی بیش از ۲۸ میلیمتر ضخامت دارند . راکتهای تعادلی هم دارای ضخامتی بین ۲۳ تا ۲۷ میلیتر میباشند . به اشخاص مبتدی توصیه میشود راکتی با ضخامت حداقل ۲۲ میلیمتر انتخاب نمایند .
وزن ( Racquet Weight )
وزن راکت مهمترین و ملموسترین فاکتور در انتخاب راکت است . به طور کلی میتوان گفت که هر چه راکت سنگینتر باشد , توان بیشتر و ثبات بالاتری دارد و شوک ( لرزش ) کمتری را به هنگام ضربه به دست بازیکن منتقل مینماید . درمقابل , راکت سبکتر قابلیت مانور بیشتری دارد و بازیکن میتواند آن را راحتتر و با سرعت بیشتری به تکان دربیاورد .
از همین رو میتوان گفت که وزن راکت هم همانند اندازهی سر راکت , با سطح و مهارت یک بازیکن رابطه مستقیم دارد ; بازیکنان مبتدی بهتر است با راکتهای سبک بازی نمایند , چراکه میتوانند بدون صرف نیروی زیاد ضربات خود را اجرا نمایند . راکتهای با وزن متوسط و سنگین بیشتر مطلوب بازیکنان نیمهحرفهای و حرفهای می باشند که قدرت کافی برای به حرکت درآوردن راکت را دارند .
علاوه بر سطح بازی , جثه و توانمندی فیزیکی بازیکن نیز در انتخاب وزن راکت موثر است . به طور معمول آقایان و کسانی که جثه بزرگتری دارند از راکتهای سنگینتر و خانمها و کسانی که جثه کوچکتری دارند از راکتهای سبکتر به کارگیری می کنند . توصیه می شود آقایان برای شروع راکتی با وزن بین ۲۸۰ تا ۳۱۰ و خانمها راکتی با وزن بین ۲۵۵ تا ۲۸۵ گرم گزینش نمایند .